Skip to content
Ангел-Заберски-Трио

АНГЕЛ ЗАБЕРСКИ ТРИО

Ангел Заберски – пиано
Борис Таслев – контрабас
Стоян Янкулов – Стунджи – барабани

Малко нощна музика II

Авторски премиерни интерпретации и импровизации по популярни класически теми от Моцарт, Бах, Шопен, Паганини, Рахманинов, Чайковски, Брамс и др.

Ангел Заберски-син е  пианист, музикален аранжор и композитор на джазова и класическа музика. Син е на композитора и музикален педагог проф. Ангел Заберски. През 1996 г. завършва Националната музикална академия „Панчо Владигеров“. От 1996 до 2000 г. работи като аранжор за Биг бенда на Българското национално радио. През 1998 г. основава собствено джаз трио, а през 2000 г. — джаз октет, в който се изявява като диригент и композитор. През същата година започва да преподава импровизация в Нов български университет. Концертира като пианист в Германия, Гърция, Испания, САЩ, Франция, Швеция. През 2002 година е удостоен с наградата „Кристална лира“ в категория „Джаз“. Пише музика и издава албуми за Биг Бенд, като от няколко години е диригент, композитор и аранжор на собствен биг бендов състав.

Заедно със Стоян Янкулов – Стунджи и Борис Таслев представят авторска музика на Заберски. Досега триото има издадени 3 албума – Reflections от пролетта на 2013 г., Like Jazz от есента на 2015 г. и най –новият им албум Like Jazz – Volume 2, записан в началото на 2018 г. Like Jazz представя  известни опери и пиеси в съвременен джаз вариант. Композиторът Ангел Заберски е успял стриктно да запази авторовите идеи и мелодии, така че те да се разпознават лесно от публиката, но в същото време ги интерпретира с чувство на свобода и обширност, типично за джаза. Музиката от новия албум на Ангел Заберски Трио напомня за късен романтизъм, дори с импресионистични нотки. Изявата на тримата музиканти по отделно е максимално обрана, именно с цел мелодията да бъде лишена от агресия или излишна показност, а да се чете романтиката в нея.

Програма