Skip to content

Правец – рожба на планината и пътищата

Правец се намира в полите на Предбалкана, заобиколен от средно високи, потънали в зеленина хълмове и полета, живописно пресечени от долинната речна мрежа на река Малък Искър и е само на 60 км. от гр. София.

catalog_pravetz_PREVIEW_--005
catalog_pravetz_PREVIEW_--051

Малкият град в подножието на Предбалкана

Община Правец са предпочели за свой дом над осем хиляди души. Сигурно и уредено място за живеене, извън забързаното ежедневие на големия град, предлагащо качествено образование, съхранена девствена природа, чист въздух и добре поддържана градска среда.

catalog_pravetz_PREVIEW_--008

Велоеволюция

Любимото място за разходка на жителите и гостите на Правец е велоалеята, която свързва центъра на града с кв. Езерото и хотелски комплекс RIU Pravets Resort. По алеята се редуват скейтборд площадка, модерен голф-комплекс, зелени кътчета и места за отдих.

catalog_pravetz_PREVIEW_--009

Красота и очарование, които спират дъха!

Велоалеята преминава по живописен пешеходен мост над езерото и достига до изящна розова градина. Уханието на рози и лавандула и спиращата дъха гледка над езерото приканват посетителите да отдъхнат под арката, отрупана с рози, вдишвайки свежест.

catalog_pravetz_PREVIEW_--012

Роден дом и родна стряха

Родната къща на Тодор Живков е отворена за посетители и представлява архитектурна и етнографска възстановка на възрожденски, балкански тип къща на два ката (етажа). Исторически музей Правец предлага беседи, разказващи за това място.
Повече информация на www.museum-pravets.com

История и приемственост, събрани на едно място!

Уникалната колекция подаръци на държавния глава Тодор Живков е единствена по рода си в България. Експозицията е съставена от емблематични произведения на изкуството от цял свят, подарявани на българския държавен глава, докато е управлявал страната.

catalog_pravetz_PREVIEW_--013
catalog_pravetz_PREVIEW_--015

Огнище на духовност и вяра!

За Правешки възрожденски манастир „Свети Теодор Тирон“ преданията разказват, че тракийско светилище се превръща в християнска обител по времето на Асен и Петър (XII век). Манастирът е обект на нападения през XVII век и е напълно разрушен през XVIII век. Възстановен е от местните хора през 1866 г. Духовно свято средище още от древността,
съхранило вярата и българското.

catalog_pravetz_PREVIEW_--020

Спорт и забавления в планината!

Екопътека “Топилата-Камичето” се извива по северния склон на рида „Градище“ и води до живописната планинска местност Камичето. Преходът е дълъг около 3 км., а по маршрутаима изградени кътчета за почивка, детски съоръжения, барбекюта и места за пикник сред природата. Традиционно всяка последна събота на месец януари заснежената поляна посреща хората за любимия им зимен спортно-туристически празник.

catalog_pravetz_PREVIEW_--019

Правец от птичи поглед!

Екопътека “Топилата-Камичето” започва от местността Топилата, с извор с кристална планинска вода, обособени места за пикник и изградени съоръжения за игра и отдих. Леко стръмният терен преминава през девствена гора с богато биоразнообразие. Разклонение
на пътеката води до панорамна площадка със спиращ дъха изглед към града.

catalog_pravetz_PREVIEW_--023

Поглед в миналото и докосване до древността!

Църквата „Света Богородица“ от XIV-XV век се намира на 8 км. от с. Осиковица. Изградена е върху руини на по-ранна сграда и древно култово място. Открити са множество фрагменти битова керамика и глинен олтар от IV век пр. Хр.

catalog_pravetz_PREVIEW_--024

Да избягаш от ежедневието и да се слееш с природата!

До църквата „Света Богородица“, с. Осиковица се преминава по живописна екопътека с кътчета за отдих, игра и пикник. Пешеходният туризъм сред природата и възможността да се докосват до девствени кътчета и древни руини предизвикват все повече интерес и водят много посетители на разходка тук.

catalog_pravetz_PREVIEW_--026

История за вярата и духовната сила!

Чекотинският манастир „Свети Архангел Михаил“, с. Калугерово е основан през Втората Българска държава и e неколкократно разрушаван през Средновековието. През XVIII век манастирът е деен културно-просветен център в района. Притежава ценен дърворезбован иконостас и икони, дело на Тревненска иконописна школа, изпълнени от Димитър Зограф, които са в автентично състояние. В двора на манастира има аязмо с лековита вода.

catalog_pravetz_PREVIEW_--030

В плен на магнетичната римска култура

Крепостта Боровéц се намира на едноименния връх, на около 4 км. от с. Разлив. На билото на хълма са разкрити руини от римска крепост, датирани от III-VI век. Досега намерените останки от 12 сгради говорят за отбранително съоръжение, част от Старопланинската система за защита от нападения.

catalog_pravetz_PREVIEW_--031

Миналото оживява

Екопътека Боровéц е туристически маршрут, започващ от село Разлив, със съоръжения за отдих и атракции на открито, водещ до крепостта Боровéц. Възстановки на събития, обичаи и занаяти от римската епоха и демонстрации на оръжия и военни действия съпътстват традиционния празник на крепостта, който ежегодно се отбелязва на Петровден.

catalog_pravetz_PREVIEW_--035

Училища и духовност – пазителите на нацията

Непосредствено до входа на храм „Света Параскева“ в центъра на с. Видраре се намира Старото класно училище. То отваря врати на 1 януари 1848 г., а музейната експозиция и възстановките отразяват развитието на селото от древността до първите години след Освобождението. Тук може да се види и автентична класна стая от XIX век.

catalog_pravetz_PREVIEW_--034

„Времето е в нас…“

Туняковският хан в с. Видраре е построен през 1820 г. Влизайки днес в него, ще се потопите в епохата на национално-освободителните борби. Мястото е използвано като скривалище на Васил Левски по време на изграждането на революционния комитет в селото.

catalog_pravetz_PREVIEW_--038

Културната емблема на Правец

Международният музикален фестивал „Моцартови празници — Правец” е ежегодно културно събитие, на което класически изпълнители от световен мащаб си дават среща в Правец всяко лято, радвайки почитатели на това изкуство с клавирни и сценични изпълнения в различни жанрове. Операта, балетът и нетрадиционното представяне на класиката са запазена марка на фестивала.

catalog_pravetz_PREVIEW_--039

С уважение към природата и личностите

Парк „Людмила Живкова“ е кокетно място за отдих и разходка в Правец и се намира срещу Музейния комплекс с родната къща на Тодор Живков. Паркът е добре поддържан с новоизградени алеи, детски съоръжения и редки дървесни видове. В него можете да видите бюст-паметник на Людмила Живкова, подарен от семейството и по повод откриването на парка през 2014 г.

catalog_pravetz_PREVIEW_--042

Когато спортът е начин на живот!

Спортният комплекс в Правец включва зали на закрито и открити спортни съоръжения с високо качество, даващи възможност за тренировки и организиране на турнири по различни видове спорт. Тук летни лагери провеждат Националният отбор по футбол, Федерацията по лека атлетика, баскетболни отбори от страната и чужбина. Лекоатлетическите писти, тенис кортовете, баскетболните игрища и футболните терени предоставят перфектни условия за спорт.

catalog_pravetz_PREVIEW_--043

Голфът – модерното непознато, за любители и професионалисти!

Pravets Golf Club предлага шампионатно голф игрище с 18 дупки от парков тип, заобиколено от невероятна гледка на планина и езеро. Клубът е домакин на редица престижни голф турнири и е страхотно място не само за игра, но и за тренировка, обучение и почивка!

catalog_pravetz_PREVIEW_--046

С почит към това, което е било, и с грижа за бъдещето!

В Правец има много места за игра на най-малките. Едно от най-посещаваните е реновираната детска площадка в парк „Тодор Живков“. Съоръженията са подходящи за деца на различна възраст. Алеите са любимо място за каране на кънки и велосипеди, една от тях води до паметника на бившия държавен глава Тодор Живков – едно от най-посещаваните места от туристи.

catalog_pravetz_PREVIEW_--047

Спорт на открито – какво по-съвременно!

Спортните съоръжения и фитнес уреди на открито са модерен щрих, допринасящ за здравословния начин на живот в града. Стрийтфитнесът е съвременен вариант на добре познатите упражнения в зала, като алтернатива на стандартните фитнес програми. Спортът навън разнообразява ежедневието и пренася развлечението на улиците, практикуването му дава нов поглед на градската среда – не като ограничение, а като възможност.

catalog_pravetz_PREVIEW_--050

Оброчните ритуали – една устойчива традиция

Оброкът е ежегоден ритуал, смесица от езически и християнски практики, провеждан на определена дата и място до течаща вода, вековно дърво или свещено място от древността и се отбелязва с оброчна плоча или кръст. На определения ден в годината тук се събира местната общност и отправя молитви за здраве и благополучие. В Община Правец оброците са над 250 годишно, като най-големият е на 20 юни, оброк „Св. Илия“, край Правец. Повече може да разберете на www.pravets.bg

RIU Pravets Resort

RIU Pravets Golf & SPA Resort е домакин на Международния Музикален Фестивал “Моцартови Празници“.