Skip to content

Историята

2003 година стартират „Моцартовите празници” в Правец. Идеята е на родената в Правец оперна певица Снежинка Аврамова – мецосопран, която живее и гради своята успешна певческа кариера предимно в Германия. „Моцартовите празници“ се провеждат на сцената на читалище „Заря 1895”.

2003

На 29 август 2003 е премиерата на операта на Моцарт „Така правят всички”. Режисьор-постановчик, сценография и костюми – Снежинка Аврамова, дирижира именитият български диригент Павел Балев. Своят успешен дебют правят младите оперни певци – Симеон Пилибосян, Александър Тернянов, Елена Баръмова, Антон Динев, Николай Бачев, Олга Динова, Евгения Ангелова, Венцислав Динов, Анна Карадимитрова и Мариета Лазарова.

2004

С Решение № 81/12.10.2004 г. Общинският съвет на община Правец приема  община Правец да участва като един от учредителите на сдружение „Моцартови празници-Правец’04”.

2005

Второто издание на „Моцартовите празници“. В програмата на фестивала участват със свои концерти световноизвестното цигулково дуо Дина Шнайдерман и Емил Камиларов, клавирното дуо „Кайшиге” от Япония и Дамският камерен струнен оркестър „Гега-Ню” с диригент Жорж Димитров.

2006-2011

Фестивалът утвърждава присъствието си в културния афиш на страната, като очаквано събитие, предлагащо на своята публика разнообразни музикални събития за деца и възрастни. Провеждат се камерни концерти, майсторски класове, тематични занимания за деца, подкрепят се изявите на млади открития и дарования, гостуват световно признати изпълнители. За първи път извън столицата се пренася уникалната за България инициатива, подкрепена от фондация „Америка за България” – „Фортисимо в клас гостува на децата на Правец”.

2012

„Моцартовите празници” се провеждат за първи път на специално построената открита сцена на езерото пред хотел RIU Pravets Golf & SPA Resort. Фестивалът е в нов формат, който привлича вниманието на зрителите от цяла България и чужбина със своята програма, брилянтни солисти и високо художествени продукции. Тържественото откриване е със спектакъла на Бургаската опера на операта „Сватбата на Фигаро”, втората вечер е посветена на балета с участието на Балет „Арабеск” в спектакъла „Дон Жуан”, следва гала-концертът „В. А. Моцарт – класика и джаз” на площада в Правец. Финалният акорд е сложен с атрактивния концерт-спектакъл „Музика, танц, история и мода”.

2013

Фестивалът се налага като най-очакваното събитие в летния културен календар на България. „Моцартовите празници” в Правец стартират със спектакъла на операта „Аида” – копродукция с Русенската опера. Грандиозният спектакъл на емблематичното Вердиево заглавие събира български и чужди творци от световния оперен афиш, над 200 са участниците в пищната мега продукция. Диригент е Джовани Ди Стефано от Италия. Класически концерт с избрани симфонични творби очарова почитателите на инструменталната музика с участието на Софийската филхармония. Солист е Виктор Голдбърг /пиано/ от САЩ, а диригент е Росен Гергов. Балетната програма предлага един уникален танцов спектакъл на „Балетто дел суд“ от Италия – „Моцарт – чудото на Европа”. Традиционният галаконцерт на площада в Правец „В. А. Моцарт-класика, рок и джаз” предложи атрактивна програма от  увертюри, арии, дуети, хорове, музикални фрагменти и джаз и рок-вариации върху творби на Моцарт, Верди, Вагнер. В концерта участваха съзвездие от оперни гласове, световнопризнати музиканти, джаз-дивата Йълдъз Ибрахимова, рок бандата „Кикимора” с Николо Коцев, оркестърът и хорът на Държавна опера Русе с диригент Иван Ангелов.

Програмата за деца и възрастни представи на открито операта за деца „Бастиен и Бастиена” от Моцарт с камерен оркестър под диригентството на Георги Патриков, програма от изпълнения на живо, забавни игри, танци и викторини с водеща Мария Силвестър.

2014

Юбилейното Десето издание на фестивала се проведе от 13 до 17 август на три сцени – сцена на езерото, Читалище „Заря 1895” и площада пред Община Правец. Официалното откриване се състоя на 13 август на откритата сцена пред хотел Риу Правец Ризорт с постановката на Държавна опера-Русе на операта „Дон Жуан” от Моцарт. Втората вечер предложи на почитателите на симфоничната музика незабравима среща под звездите с творчеството на Моцарт, Римски-Корсаков и Рихард Щраус със специалното участие на оперната прима Цветелина Василева и на елитния Софийски фестивален оркестър. Диригент e Владимир Кираджиев.

Две премиери са представени за първи път в рамките на „Моцартовите празници” – музикално-театралният спектакъл „Моцарт и Салиери” – съвместно с Русенската опера и балетният спектакъл „АUS ITALIEN-SALOME-ROSENKAVALIER“ по музика на Рихард Щраус, представен от „Compagnia Nazionale del Balletto“ от Рим, Италия. Фестивалът завършва на 17 август с традиционния галаконцерт на площада „Класика, рок и танц”.

Специален гост на фестивала е италианската оперна прима Бруна Балиони, която проведе майсторски клас за млади оперни певци. Почитателите на нейното изкуство се срещнаха с Бруна Балиони традиционната „Среща с автограф”. Мюзикълът „Джекил” по музика на Джон Мур бе избора на организаторите за най-малките зрители на фестивала. Постановката е на Детско-юношеската опера във Варна в съпровод на оркестъра на Държавна опера-Русе с диригент Ганчо Ганчев.

През 2014 г. „Моцартови празници” в партньорство с Националната художествена галерия, София отбелязват 450 години от смъртта на Микеланджело с богата програма, илюстрираща живота и различните познати и непознати лица на гениалния творец.

2015

Eдинадесетият международен музикален фестивал „Моцартови празници Правец” се състои от 13 до 16 август. Официалното откриване на сцената на езерото пред хотел RIU Pravets Golf & SPA Resort е с една от най-успешните и впечатляващи български постановки на операта „Вълшебната флейта” от Моцарт – спектакъл на Държавна опера-Русе с диригент Ивайло Кринчев.

2016

Дванадесето издание на Международния музикален фестивал „Моцартови празници”. В рамките на пет фестивални дни и вечери са представени оперни, симфонични, танцови и джаз концерти и спектакли с участието на утвърдени имена от световните музикални сцени, млади оперни таланти от различни страни, камерни класически и джаз формации, симфоничния оркестър на БНР, оркестъра и балета на Русенската опера, оркестъра и хора на Старозагорската опера.

2017

Във всяко издание на фестивала организаторите неизменно посвещават събитията от фестивалната програма на своя патрон В. А. Моцарт, както и на  забележителни годишнини – през 2017 това са 450 години от рождението на Клаудио Монтеверди и съвременника  му Караваджо, 220 години от рождението на композиторите Гаетано Доницети и Франц Шуберт и на поета Хайнрих Хайне. Специален акцент е и отбелязването на 10-та годишнина от присъединяването на България към Европейския съюз.

2018

 

Организаторите на XIV Международен музикален фестивал „Моцартови празници” посвещават тазгодишното издание на великата българска оперна певица Христина Ангелакова – дългогодишен артистичен директор и незабравим сърцат вдъхновител на „Моцартовите празници“. По нейна идея и тази година са представени уникални музикално-сценични постановки, иновативни жанрово разнообразни продукции, показващи българските постижения на различните видове изкуства в оригинална симбиоза с класическата музика. 

Новият оперен герой – МАРИОНЕТКАТА е изборът на организаторите за символ-емблема на четиринадесетото издание на фестивала.

Основен участник тази година е съставът на Държавна опера-Стара Загора, придружен от Държавен куклен театър-Стара Загора и Академичен цирк „Балкански“. За първи път в България гостува Марионетната опера на Линдау, Германия.

През тази година Фестивалът е посветен на: 160 години от рождението на Джакомо Пучини, 200 години от рождението на Шарл Гуно, 100 години от рождението на Ленард Бърнстейн и 120 години от рождението на Джордж Гершуин.

 

 

2019

XV издание на “Mozart Festival Pravets” се проведе под патронажа на господин Боил Банов – министър на културата на Р България и бе посветено на 120-годишнина от рождението на българския композитор Панчо Владигеров. Това издание на фестивала показа абсолютно всички аспекти на творчеството на В. А. Моцарт – от операта до симфоничната, камерна и солова музика. Именно това разнообразие описва в пълнота абсолютния талант на композитора.

От тази година артистичен директор на “Mozart Festival Pravets” е проф. Борислава Танева.

Откриващият концерт на сцената на читалище „Заря -1895“ бе реверанс към почитателите на камерната музика с музикантите от „Моцарт трио“ – Виена. Те изпълниха произведения от Моцарт, Шостакович и Дворжак на високо ниво.  

Тематично матине с акцент върху бъдещите звезди на класическата сцена в България и по света откри втория ден на фестивала. Лауреатите на международния конкурс за инструменталисти „Панчо Владигеров“ – 2019 пианистката Мария-Десислава Стойчева и цигуларката Нан Джоо Лий (Корея) изградиха програмите си с творби на Моцарт, Владигеров, Шопен и Хюбай.

Вечерта на 24 август бе поверена на талантливата оперна певица Мила Михова и пианиста Николай Стойков. Изпълнителите заложиха на разнообразна програма, която включваше арии от опери на Моцарт, Верди, Росини, Белини и др. Пред препълнената зала „Правец“ те показаха високи художествени постижения в интерпретационно и изпълнителско отношение.

Една от най-очакваните срещи бе тази с 11-годишния пианист Ивайло Василев. Това се случи на 25 август. Детето чудо на пианото има повече от 20 награди на престижни международни конкурси. Ивайло изпълни пред публиката произведения от  Бах, Моцарт и Рахманинов. Първият самостоятелен концерт на младия пианист прерасна в среща с публиката и децата (негови връстници, които бяха в публиката).

Традиционната „Среща с автограф“ тази година бе с маестро Найден Тодоров. Талантливият български диригент и директор на Софийската филхармония е работил с някои от най-големите съвременни звезди на световната сцена. Сред тях Анджела Георгиу, Вадим Репин, Юлиан Рахлин, Максим Венгеров, Сара Чанг, Паул Бадура-Скода, Патриция Копачинская. Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Соня Йончеа и др.

Найден Тодоров дирижира и Реквием от В. А. Моцарт, посветен на Христина Ангелакова – вдъхновителка и дългогодишен артистичен директор на фестивала.  Произведението прозвуча на откритата сцена пред езерото на “RIU Pravets Golf & SPA Resort” в изпълнение на Софийската филхармония, Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ и солистите Беса Лугичи – сопран, Виолета Радомирска – мецосопран, Михаил Михайлов – тенор и Ивайло Джуров – бас.

Несъмнено петнадесетото издание на “Mozart Festival Pravets” затвърди водещите си позиции в културния календар на страната като предложи високо художествени изпълнения и жанрово разнообразие.

2020

Шестнадесетото издание на “Mozart Festival Pravets” се проведе от 21 до 23 август 2020 г. Изданието бе под патронажа на господин Боил Банов – министър на културата на Република България и община Правец. Генерален спонсор на фестивала традиционно бе Тера Тур Сервиз ЕООД.

За втора поредна година “Mozart Festival Pravets” насочва вниманието на публиката към определена тема. Тазгодишният фестивал премина под мотото „Премиерите“.

Програмата бе изцяло съставена от български изпълнител, прозвучаха 6 премиери в 5 концерта.

С откриващия концерт на 21 август бе и първата премиера за фестивалните дни – детският мюзикъл „Пепеляшка“. Творбата бе представена от вокална група „Бон-Бон“ и специално написана за тях. Музиката на песните е на Борислава Танева, аранжиментът е на Румен Бояджиев – син, а режисурата на Бисерка Колевска. Първото представяне бе на откритата сцена на хотел RIU Golf & SPA Resort, където бе представена с огромен успех пред многобройната публика.

Две емблематични произведения на камерното творчество на Моцарт и Бетовен представи струнен квартет „Филхармоника“ в съботното матине на 22 август. Произведенията са обединени от почитта и възторга, с които Бетовен изучава квартетите на Моцарт. Във втората част на програмата музикантите от струнен квартет „Филхармоника“, в чийто състав влизат водещите музиканти на Софийска филхармония Павел Златаров (концертмайстор), Ана Иванова, Милена Златарова и Иван Лалев  представиха за първи път в своята цялост пред българска публика едно от младежките произведения на Антонин Дворжак – песенният цикъл „Кипариси“, преработен за струнен квартет от самия композитор. Наричани още “Вечерни песни” заради една бележка в ръкописа, те печелят сърцата на слушателите с изящните мелодични линии и разнообразните лирически състояния. 

Тази година главната роля в „Среща с автограф“ зае  Ваня Монева – диригент на хор „Ваня Монева“. Вълнуващият разговор за пътя на музиканта, звездните мигове, наградите, конкурсите, българската песенна фолклорна традиция и предизвикателствата в живота и на сцената остави следа в душите и сърцата на гостите на Фестивала. 

Вечерта на 22 август бе поверена на най-младия камерен оркестър в България – Drop Down Community. Тринадесет от водещите талантливи музиканти в концертния живот на страната ни създават този камерен оркестър, амбицирани да извадят класическата музика от статуквото ѝ на „музейно“ изкуство и да я срещнат с актуалните съвременни музикални тенденции и звук. Кредото на Drop Down Community е, че в изкуството не може да има граници, стига да подхождаш честно и с любов към него.

Младите музиканти представиха световната премиера на „Камерна симфония“ от Румен Бояджиев-син, която е написана специално за тях и участието им на фестивала. Вдъхновеното изпълнение на шедьоври от Волфганг Амадеус Моцарт и Едвард Григ бе допълнена от изключително красивата обстановка на обляната от светлината на залеза открита сцена на езерото пред RIU Pravets Golf & SPA Resort.

Късният концерт в съботната вечер бе поверен на специалните гости на Mozart Festival Pravets –  “Ангел Заберски трио” и носеше заглавието “Малко нощна музика” II.

 „Малко нощна музика II“ бе проектът, в който срещна класиката и джаза. Допир до необятната красота на мелодията, до изключителната чувствителност на изпълнителите, подкрепена от техния блестящ изпълнителски, импровизаторски и композиторски талант. Препратката към една от най – романтичните класически пиеси не е случайна, тъй като музиката, която ще представят е селекция от най – популярните и същевременно романтични класически теми от творчеството на Йохан Себастиан Бах, Фредерик Шопен, Ференц Лист, Пьотр Илич Чайковски, Йоханес Брамс и други. 

В своите авторски импровизации, обичаният български джазмен и композитор Ангел Заберски успя да запази оригиналните идеи и мелодии, така че те да останат лесно разпознаваеми от публиката, като в същото време, заедно със своето джаз трио, ги интерпретираше с чувство на свобода и обширност, типично за любимците на българската публика.

Закриващият концерт на 23 август бе очакван подарък за жителите и гостите на град Правец. На откритата сцена на площада се качиха певиците от хор „Ваня Монева“. Специално за събитието композиторът Георги Андреев създаде творбата „Фолкласически приумици” – компилация между класически теми от творби на Моцарт и образци от българския фолклор, а колегата му Димитър Христов адаптира за състава „Звучи тромпет” от Хенри Пърсел. Освен премиерни изпълнения, написани специално за хоровата формация в концерта „Музика в картини” прозвучаха пиеси, които отдавна са част от фолклорната ни съкровищница.

На сцената като творчески партньори на хор „Ваня Монева“ бяха инструменталистите от „Quarto Quartet”, обоистът Вълчан Вълчанов и контрабасистът Алекс Атанасов. Този концерт доказа, че когато има висок критерий сред композиторите и изпълнителите, няма граници.

Несъмнено шестнадесетото издание на “Mozart Festival Pravets” затвърди водещите си позиции в културния календар на страната като предложи на публиката срещи с български изпълнители и композитори, представи премиерни произведения, създадени специално за музикалното събитие и осигури лек за душата в годината, която бе белязана от пандемията от Covid-19. 

2021

Седемнадесетото издание на MozArt Festival Pravets се проведе от 19 до 22 август 2021 г. Основен организатор на Фестивала по традиция е Сдружение „Моцартови празници Правец`04“ с генерален спонсор Тера Тур Сервиз ЕООД. Нов момент в организацията на събитието бе промяната в графичното изобразяване на Фестивала.

Вече традиционно MozArt Festival Pravets насочва вниманието на публиката към определена тема. Тазгодишният фестивал премина под мотото „Жените-творци“. Композиторите Албена Петрович-Врачанска и Добринка Табакова, писателката Яна Букова, режисьорът Вера Немирова, цигуларката Лия Петрова и прима балерината Веса Тонова бяха талантливите дами, на чието творчество публиката се наслади отблизо.

През 2021 г. събитието се проведе в четири фестивални вечери. Откриващата постановка на 19 август бе със световната премиера на съвременната камерна опера „Каменният пир“ на композиторката Албена Петрович-Врачанска и либретистката и писателка Яна Букова. Режисьор на постановката бе Огнян Драганов, а изпълнението бе поверено на Държавна опера –Стара Загора. Произведението е постскриптум на операта „Дон Жуан“ от Волфганг Амадеус Моцарт и разглежда през призмата на съвремието ни вечните етични и морални проблеми, поставени в драматургията на познатата опера.

Фестивалният 20 август предложи на гостите на събитието незабравима „Среща с автограф“ със световноизвестната българска оперна режисьорка Вера Немирова, а ден по-късно на 21 август публиката се наслади на сценичния колаж на арии и ансамбли от опери на Волфганг Амадеус Моцарт по идея на Вера Немирова с участието на студенти по оперно пеене от НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Този спектакъл отбеляза в рамките на Фестивала и 100 години от създаването на Националната музикална академия.

В желани участници на MozArt фестивала се превърнаха младите музиканти от камерния оркестър Drop Down Community. Тазгодишното им участие отново предизвика сетивата на публиката на 20 август със стилна програма и интерпретации, а добре познатите „Годишни времена“ на Антонио Вивалди се превърнаха в своеобразна кулминация поради звездното присъствие на изключително талантливата и виртуозна цигуларка Лия Петрова.

Неделното матине в Читалище „Заря-1895“ на 22 август даде сцена на изявените млади таланти от град Правец и Ботевград, както и гост-солисти от НМУ „Любомир Пипков“ – София. Бурни аплодисменти за талантливите деца, тръгнали по пътя на музиката и техните сърцати преподавателки Здравка Цонева и Ваня Първанова.

По традиция закриването на MozArt фестивала бе на площада пред Община Правец в неделната вечер на 22 август. Балетният спектакъл „Опера Diva“ на балет „Арабеск“ и прима-балерината Веса Тонова оставиха без дъх жителите и гостите на Правец. Изключително балетно майсторство, завладяваща визия, известни оперни арии, мултимедия, изтънченост и финес бяха само част от коментарите след приключването на спектакъла.

Без всякакво съмнение и тазгодишното седемнадесето издание на MozArt Festival Pravets 2021 г. затвърди водещите си позиции в културния календар на страната, представи на българската публика съвременни тенденции в Европейската култура и изкуство и направи така, че осемнадесетото издание да бъде още по-чакано и желано за меломаните и почитателите на изкуствата.