Skip to content
Vania Moneva Choir

“Музика в картини”

Площад Правец

Вход свободен

Да, финалният концерт на фестивала излиза извън общоприетите рамки за класическо изкуство и разбива клишета и предразсъдъци. Очакваме да станем свидетели на едно запомнящо се доказателство, че музиката няма граници, стига да е подходено с любов, вяра и стил.

За първи път в 16 годишната история на фестивала в програмата му е включен фолклорен състав. В последната фестивална вечер творческата си енергия ще слеят български изпълнители и композитори. Те представят своята гледна точка към заложения в изкуството необятен дух на гениалния Моцарт, чието име отдавна се е превърнало в цивилизационен символ.

Специално за фестивала композиторът Георги Андреев създаде творбата „Фолкласически приумици” или „Дамбара – думбара Фигаро” – компилация между класически теми от творби на Моцарт и образци от българския фолклор, а колегата му Димитър Христов адаптира за състава „Звучи тромпет” от Хенри Пърсел. Музикалната разходка, в която ще ни поведат с изумителните си гласове певиците от хор „Ваня Монева” обещава и още необичайни стилистични комбинации и предизвикателства от различни епохи.

Освен премиерни изпълнения, написани специално за хоровата формация в концерта „Музика в картини” ще прозвучат пиеси, които отдавна са част от фолклорната ни съкровищница.
На сцената като творчески партньори на хор „Ваня Монева“ ще бъдат „Quarto Quartet”, обоистът Вълчан Вълчанов и контрабасистката Калина Андреева.

Казват, че човешкият глас е най-съвършеният инструмент и хор „Ваня Монева” е великолепно доказателство за това!